top of page

ZONDER STRESS AAN DE FEESTDIS

Want is dat niet wat we allemaal willen?

Of we nu een etentje voor 15 personen of een gezellig dinertje met onze gezinsbubbel organiseren, het is altijd fijn als je als gastvrouw toch ook het gevoel hebt bij het feestje aanwezig te zijn.Ik moet zeggen...voor wij kindjes hadden, was ik al dagen voor een etentje aan het voorbereiden: mijn kookboeken en knipsels doorbladeren, ideetjes opschrijven, enkele winkels doen om toch van alles de beste ingrediënten te hebben, nadenken over mijn tafeldecoratie...

Ik vind dit nog altijd zalig maar...als mama van twee kleine deugnietjes, is dit helemaal niet meer zo evident. De tijd van twee dagen in de keuken staan om een etentje voor te bereiden is hier (voor eventjes toch) voorbij. Maar...dit wil niet zeggen dat ik me niet meer voor honderd, of zelfs voor tweehonderd procent smijt om een etentje perfect te maken. Maar...ik gun mezelf ook wat krediet...het hoeft helemaal niet meer zo ingewikkeld of intensief te zijn. Wat eenvoudiger kan zeker ook even lekker zijn...


Mensen ontvangen, etentjes geven, ... het zit er gewoon al ingebakken van toen ik nog klein was. Ik heb het ook altijd zo geweten bij mijn ouders, bij onze familie en vrienden... Onze vrienden weten nu ook heel goed dat wij onverwachts bezoek heel erg appreciëren. Hoewel dat onder onze generatie voor velen eerder not done is, vinden wij het net heel fijn als onze deurbel hier gaat en we niet weten wie aan de voordeur staat. Een van de eerste dingen die dan ook door mijn hoofd flitsen, is "Oooh...bezoek...wat zou ik kunnen klaarmaken om te knabbelen?" Het grootste deel van 2020 is dit echter helemaal niet meer gebeurd en eigenlijk...ik mis dat wel, die onverwachtse fijne momenten, de gezelligheid van mensen om ons heen, onvoorbereid maar net daarom zo gezellig...


Ik weet nog goed...op het eerste etentje dat ik organiseerde nadat ik bevallen was van Lisette, ons oudste dochtertje, barste ik net voor de gasten er waren in tranen uit achter mijn fornuis... Met een kleintje van enkele maanden in het wiegje én de hoge eisen die ik mezelf oplegde om mijn gasten allerlei heerlijks voor te schotelen, begon ik plots te panikeren... Zou dit eigenlijk wel lukken, dit etentje? Wat als Lisette net moest drinken als ik met mijn eten bezig was? En zou ik mijn haar op die korte tijd voor ze arriveerden wel nog gewassen en gestyled krijgen? Was mijn tafel eigenlijk al helemaal goed? En o help...ik vergat nog iets klaar te maken...

Misschien komt die tijd wel ooit nog eens terug, maar nu...met onze twee kleine meisjes die ook op de eerste rij staan om te kijken naar wat ik in de keuken allemaal uitspook, en dan ook het liefst nog eens meehelpen, kijk ik vooral naar wat haalbaar is voor mezelf maar ook voor hen... Want ja...aandacht en tijd voor hen...nog altijd het aller-allerbelangrijkste!

Dit is ook een van de redenen waarom ik niet zo supervroeg ben met mijn feesttips. Na een drukke periode op school (ik geef les in het derde leerjaar) dan gaat mijn aandacht eerst naar mijn gezin!


Toch geef ik jullie graag eens mee hoe een etentje er bij ons uitziet.

Even nog toelichten: als ik kies voor aperitiefhapjes op tafel én dan nog hapjes in glaasjes en warme hapjes, dan ga ik meestal geen soep of voorgerecht meer serveren, maar ga ik onmiddellijk over naar het hoofdgerecht, gevolgd door een dessertje.

Kies ik voor een klassiek menu, dan ga ik twee à drie hapjes in glaasjes klaarmaken, een soepje, een voorgerechtje, hoofdgerecht en dessert.

Heel leuk tijdens de feestdagen, vind ik het om bij een klassiek menu tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht een sorbetje te serveren (zie verder)


Aperitief
Ik zorg altijd voor een plankje op tafel met enkele hapjes waar de gasten zo maar van nemen. Vroeger was dit heel uitgebreid, met als gevolg dat we al geen honger meer hadden voor het hoofdgerecht.

Nu beperk ik mij: ik zorg voor een lekkere tappenade met iets om in te dippen. Dat kunnen crackers zijn, maar ik zorg eigenlijk graag voor zelfgemaakte gekruide toastjes met oud brood. Recept voor twee homemade tapenedes kan je hier vinden: https://www.maisonmadelise.com/post/homemade-tapenades


Daarnaast zorg ik voor één bordje met bijvoorbeeld een lekkere salami of plakjes goeie gerookte ham.


Tenslotte zet ik tijdens de feestdagen graag een "draaimolen" zoals mijn kinderen dit noemen, op tafel met een Tête de Moine, waarvan de gasten zelf bloemetjes kaas kunnen draaien. Zeker de kindjes vinden dit fantastisch.


Dan voor de hapjes die ik opdien. Ik geef jullie graag enkele eenvoudige hapjes mee, die bij ons altijd een succes zijn! Als je op de link klikt, vind je meteen het receptje.Parelcouscous met mango en pittige scampi


Panna cotta van erwt met grijze garnalen


Panna cotta van erwt met crunchy ham


Toast van koekebrood met gerookte zalm en wasabi


Butternutcrème met coquilles en crunch


Heerlijk hapje risottoSoep


Misschien heel klassiek, maar ik vind een soepje nog altijd heel lekker bij een etentje.

Vind je dit te zwaar of te veel, dan kan je dit altijd in een klein kopje als laatste aperitiefhapje serveren.

Een soepje met iets meer, vind ik altijd wel speciaal.

Het recept voor onderstaand tomaten/wortel soepje, kan je als volwaardige soep maken, maar ook als kleine aperitiefsoepjes.


Graag iets origineels om je soep te pimpen? Check dan zeker het ideetje voor een pittige granola eens: https://www.maisonmadelise.com/post/crunchy-soep


Het voordeel van soep is dat je deze gerust een dag voordien kan klaarmaken, maar ook een week voordien en dan bewaren in de diepvries volgens het aantal porties dat je nodig hebt. Als je dit dan de dag voor je feestje laat ontdooien in de koelkast, dan heb je die enkel nog op te warmen en te pimpen de avond zelf. Handig toch?


Voorgerecht


Enkele lekkere ideetjes voor wie een voorgerechtje wil klaarmaken.


Het hapje met gerookte zalm van hierboven

kan je perfect als voorgerecht geven in de plaats.

Schik dan enkele plakjes zalm op een mooi bordje, doe er enkele toefjes van de wasabicrème op, met wat lompeviseitjes en serveer het toastje er bij. Werk af met de tuinkers. Een licht maar overheerlijk gerechtje.


Een bordje met foie of faux gras, naargelang smaak en overtuiging is ook altijd heerlijk! Serveer dit met een beetje gebakken appel, uienconfijt en een plakje gegrild rozijnenbrood of honingkoek. Genieten...


Heel klassiek, maar een heerlijk vispannetje is ook altijd een voltreffer op een etentje.


Sorbet


Tijdens de feestdagen, serveer ik heel graag tussen het voor- en hoofdgerecht een frisse sorbet met een extraatje. Ik kies meestal voor citroen-, limoen- of pompelmoessorbet die ik bestel bij een goeie ijszaak, serveer die in een leuk glaasje en overgiet met een scheutje champagne voor de volwassenen. De kindjes kunnen dit zeker mee-eten, maar dan zonder de bubbels of met alcoholvrije bubbels als ze net zoals de grote mensen willen doen. Sowieso voelen ze zich trots en "groot" als ze hetzelfde feestelijke glaasje krijgen.

Ik vind dit ideaal tussendoor omdat het wat verfrist en weer zin geeft in het hoofdgerecht.


Hoofdgerecht


Hoewel ik heel erg hou van een goed stukje vlees zoals een rosbief, lamskroontje, ... probeer ik meestal iets te voorzien dat ik vooraf kan klaarmaken. Tijdens de feestdagen vind ik stoofpotjes altijd een hit! Je kan deze helemaal vooraf klaarmaken (zelfs de dag voordien) en deze passen perfect met een lekker kroketje, verse appelmoes en een witloofslaatje.

Ook allemaal vooraf klaar te maken, dus ideaal!


Stoofpotje van varkenswangetjes met Rodenbach: https://www.maisonmadelise.com/post/varkenswangetjes-met-rodenbach


Witloofslaatje:


DessertOok als dessert maak ik graag iets klaar dat ik vooraf kan maken en enkel nog moet afwerken. Deze witte chocolademousse met meringue en/of speculoos en rood fruit scoort telkens weer opnieuw.

Hoewel koken voor mij echt een passie is, zal je bij mij geen hele moeilijke dingen vinden. Ook aan technische uitleg ontbreekt het me vaak. Ik volgde dan ook helemaal geen opleiding om te koken of zo (tenzij je het lezen van de SOS-Piet-boeken op jonge leeftijd daar ook bij rekent), maar heb zelf heel veel gespiekt bij mijn ouders en grootouders én in de bakkerij en slagerij waar ik tijdens mijn studententijd vakantiejobs en weekendwerk deed.


Tijdens mijn drie studentenjaren op kot, kon je de takeaway ook op één hand tellen, maar kookte ik ook meestal zelf. Zo heb ik alles al doende geleerd en met veel vallen en opstaan (of ja...met aanbranden en mislukken).

Ik probeer zelf hele lekkere gerechtjes te bedenken, maar die blijven eenvoudig, met weinig moeilijke technieken of ingrediënten.

Ik kijk dan ook zelf mijn ogen uit naar de prachtige ideeën van collega-bloggers, die de mooiste en meest verfijnde gerechten voorschotelen, voorzien van alle nodige uitleg én professionelere achtergrond.

Ben je hier naar op zoek, dan verwijs ik je heel graag door naar de blogs van enkele fantastische koks:


Bij Myriam van Hap en Tap (https://www.hap-en-tap.be/) vind je de prachtigste creaties. Myriam is een kunstenaar in de keuken en bedenkt de lekkerste gerechtjes. Haar bordjes zijn pareltjes en ik heb al een hele waslijst van opgeslagen gerechtjes van haar die ik dolgraag eens wil uitproberen.


Bij Liesbeth van Lizzylizzblog (www.lizzylizzblog.be vind je dan weer heerlijke en eenvoudige, klassieke gerechten met haar persoonlijke touch. Als fulltime blogger én met de koksopleiding die ze volgt, weet ze waarover ze schrijft! Zeker eens een bezoekje waard!


Wil je tijdens de feestdagen graag manlief in het werk steken om op de BBQ iets klaar te maken, neem dan zeker eens een kijkje bij Simon van BBQ-bastard (https://www.thebbqbastard.com/) Hij tovert de heerlijkste gerechten en side-dishes op zijn BBQ's! Helemaal anders dan ik kook maar o zo fijn om te lezen, te volgen en ja...ook uit te proberen, als ik het dan meestal met mijn oven in plaats van op de BBQ. Een workshop bij hem volgen is ook een van de eerste dingen die op mijn planning zal staan, als dat weer kan. Want eerlijk gezegd...van BBQ-en ken ik niets, dat liet ik tot nu toe altijd aan mijn man over.


Ik hoop dat ik jullie wat kon inspireren met mijn feesttips. Aarzel zeker niet om mij te mailen of een berichtje te sturen via Instagram bij vragen of opmerkingen.


Maak je een van mijn gerechtjes klaar, tag dan zeker @maison_madelise Ik ben heel benieuwd wat jullie er van maken en of jullie het lekker vinden.


Hele fijne en veilige feesten gewenst, geniet van het samenzijn met je dierbaren. Hoewel het in veel beperktere kring zal zijn dan gewoonlijk, hoop ik dat we er allemaal van kunnen genieten. Fijne Kerst, prachtig eindejaar en een schitterend begin van 2021 gewenst!246 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page