top of page

Vispannetje

Heel klassiek, maar een vispannetje smaakt altijd.

Ik kies meestal voor een combinatie van drie vissoorten, soms nog met scampi's er bij.

Sowieso gaat er altijd zalm in, daarbij combineer ik vlaswijting, dorade, victoriabaars, mooie meid, tongfiletjes die ik oprol, ... Kies zelf wat je lekker vindt en kies ook zeker volgens het seizoen.De vis pocheer ik altijd in een ovenschaal in de oven. Voor een volwaardig vispannetje voor vier personen, kies ik voor 1 kg vis, als voorgerechtje heb je voldoende aan 500g vis.

Schik de vis (en eventueel de scampi's) in een ovenschaal, kruid goed met peper, zout en viskruiden naar wens. Ik gebruik heel graag de Herbes de la Mer of Mermaids Bite van Millmortar

Voeg een scheutje water en een koffielepel groentenbouillonpasta (Bouillon Herkules) toe, dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet 20 minuutjes in de oven op 180°C.


Voor het sausje: ik maak meestal een grotere hoeveelheid. Wat ik over heb, vries ik in, dit is heel gemakkelijk voor drukke avonden, dan hoef je enkel nog een visje te bakken en heb je meteen een sausje voor erbij.

Ik maak er een sausje van met garnaaltjes en witte wijn.


Voor 1,5 à 2 liter saus + afwerking:


- 75 g bloem

- 75 g boter

- ongeveer 1 l warme groentebouillon (kokend water met 2 eetlepels groentebouillonpasta van Bouillon Herkules)

- het vocht van de schaal met gepocheerde vis (of 2 dl visbouillon)

- 2 dl witte wijn

- 200 g grijze garnalen

- peper, zout, nootmuskaat

- 2 dl room (mag gerust lichtere culinaire room zijn, hoeft niet per se 33% VG te zijn)

- 1 prei

- 4 wortels

- 1 ui

- geraspte kaas


- Laat de boter smelten in een kookpot. Als de boter schuimt, voeg je de bloem toe en roer je goed doorheen met een garde. Laat op een klein vuurtje, al roerend, verder sudderen, zodat de bloemsmaak wat verdwijnt. Begint het naar koekjes te ruiken, dan kan je beginnen om kleine hoeveelheden vocht toe te voegen. Je start met een scheutje groentebouillon en blijft roeren. Zie je dat het mengsel weer dikker wordt, voeg je opnieuw wat vocht toe. Nu mag je eerst de witte wijn en het vocht van de gepocheerde vis toevoegen. Blijf roeren en voeg daarna de groentebouillon toe, tot je een mooie gebonden saus krijgt. Als laatste voeg je de room toe en laat je nog eventjes doorkoken.


- Voor de groentjes in de saus: snijd 4 worteltjes, 1 prei en een kleine ui in hele fijne stukjes en stoof gaar in een klontje boter in een aparte pot. Zijn de groentjes gaar, dan voeg je die bij de saus.


- Voeg tenslotte de garnaaltjes bij de saus.


Neem de ovenvaste bordjes of kommetjes waarin je het vispannetje wil serveren, schik er van alle soorten gepocheerde vis enkele stukjes op, alsook enkele scampi's en overgiet met de saus.


Dit kan je allemaal vooraf maken en klaarzetten.


Afwerking:

Strooi over elk vispannetje wat geraspte kaas en plaats de vispannetjes in een voorverwarmde oven op 160°C voor een twintigtal minuutjes.


Serveer met een stukje stokbrood of een bladerdeegfiguurtje met de feestdagen.


Smakelijk!Tip: moet het eens snel gaan? In plaats van verse groentjes, kan je zeker ook een zak voorgesneden Julienegroentjes gebruiken.

Tip: serveer dit met een lekkere tagliatelli of kroketjes voor een heerlijk hoofdgerecht

Tip: saus over? Heerlijk met pasta en gebakken scampi's


209 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page