top of page

Easy breakfast

Bijgewerkt op: 6 nov. 2020

Het eerste receptje dat ik hier deelde op mijn blog, was dat van mijn havermoutpannenkoekjes. Supersnelle, gemakkelijke en gezonde pannenkoekjes die ideaal zijn om in een grote hoeveelheid te maken, in te vriezen en zo een gemakkelijk en gezond ontbijtje binnen handbereik te hebben.

Waarom dit voor mij een succes is? Ik ben een "gezellige" ontbijter. Ontbijten vind ik een van de zaligste momenten van een dag. Je doet er ook energie mee op en voor mij is het altijd een beetje van "goed begonnen is half gewonnen".

Als ik niet een klein beetje vooruitdenk of voorbereid voor mijn ontbijtje de dag nadien, dan ga ik gegarandeerd voor een boterham met een dikke laag speculoospasta, Boerinnekechoco of goeie boter met een stuk chocolade erbij...

Ken jezelf, noemen ze dit wel. Het resultaat is dan dan ik het moment zelf enorm geniet en dat moet ook, maar...ik krijg een dipje in de voormiddag en nog meer zin in zoets.

Het zal echt mijn eeuwige struggle blijven, denk ik, die goesting om te eten, zin naar zoetigheid, de associatie van zoetigheid met gezelligheid...


Met de jaren heb ik mijn denkpatroon al wat veranderd en doordat ik er in de week minder snel naar grijp, kan ik op zondag des te meer genieten van wat ongezonder lekkers op mijn bordje bij het ontbijt. Maar...ik zeg het je...voorbereidingen treffen voor de weekdagen is hierbij mijn enige redmiddel.


Iedereen beleeft de ochtendspits op zijn manier, afhankelijk van kids, werk, ochtenhumeur... :-) ... Ik vind dit hier met de kids best wel pittig met momenten. Mijn ideale ochtenden zijn deze waarop ik heel vroeg kan opstaan, mij meteen kan klaarmaken (al moet dit wel heel stil, want onze kids worden heel snel wakker) en kan ontbijten voor de rest van het huis wakker wordt. Dan voel ik mij ook vol energie voor de dag. Ik kan al wat werk verzetten terwijl er rust en stilte in huis is.

Maar...er zijn ook andere ochtenden... Die waarop ik de wekker vroeg zet maar snooze tot ook mijn man opstaat (is nog altijd vroeg hoor), ik eerst zorg dat hij alles voor de lunch mee heeft, soep opwarm om mee te nemen, fruit snijd, ... en dan mezelf nog moet klaarmaken maar...meestal al twee kleutertjes rond mij heb lopen waardoor alles net wat minder vlot verloopt en ik net voor ik naar mijn werk vertrek, nog snel een boterham voor mezelf smeer om mee te nemen. Bad idea...bad morning...bad day... zo verloopt dat meestal.

Eerlijk gezegd voel ik nu al dat ik het er weer moeilijker mee zal hebben, zo komende herfst/wintermaanden. De dagen zijn korter en donkerder, ik heb wat minder energie, het weer is minder, koude, wind, regen... Toch probeer ik mezelf dan extra op te peppen en te motiveren om vrolijk en gezwind op te staan.

Een lekker en gezond ontbijtje helpt daar voor mij sowieso bij. Enkel fruit of yoghurt, daar word ik op een koude herfstochtend niet zo blij van. Ik moet toch wat bite in mijn eten hebben en al liefst een mooi bordje voor mij zien.


Wie mij al even volgt, weet dat ik echt heel graag in de keuken bezig ben. Ik kan daar zo van genieten en ontspannen. Ik maak er ook een punt van om zoveel mogelijk zelf te maken en niet kant en klaar te kopen, maar voor sommige dingen maak ik wel een uitzondering.

Als er goeie alternatieven beschikbaar zijn, waarom niet? Het is ook zo dat je als mama ook niet alles kan... en voor ochtenden zoals ik daarnet beschreef, voor weken waarbij een van de kids ziek is, waarbij afspraken in het water vallen, supermarktbezoekjes plots niet kunnen, ... heb ik graag een alternatief in huis. Nog eens een redmiddel om die andere kast dicht te laten tot de zondag...


Granola is ook zo iets dat ik heel graag in huis heb. Soms maak ik het zelf, maar ik heb ook graag een kant en klaar alternatief in huis. Klassieke ontbijtgranen zijn niet echt aan ons besteed. Ik kan sowieso geen hap binnenkrijgen van melk met iets dergelijks in, maar de crunch van een granola bij het ontbijt kan me dan wel weer bekoren.

De artisanale ovengebakken granola's van Xavies Granovie vind ik een lekker en verantwoord alternatief als je geen zelfgemaakte hebt. Je hebt ze in verschillende smaken waaronder ook een mooi assortiment van 0% toegeoegde suikers. Wij hebben het geluk dat een bakkerij vlakbij dit lekkers verkoopt, maar je kan ze ook allemaal online bestellen via de website van Xavies (je kan ze zien via de link: https://www.xavies.be/nl/12-granola-s )

Ik kreeg een tijdje geleden enkele smaakjes om er wat dingen mee uit te proberen en zowel bij ontbijtjes, tussendoortjes als dessertjes kan je hier heel wat lekkers mee maken.


Ik vind ze perfect om een yoghurtbowl wat crunch te bezorgen. Onderstaande ontbijtjes vind ik bijvoorbeeld heerlijk:Schijfjes banaan

Griekse yoghurt

Xavies Granovie Nuts/Chocolate

Blauwe bessen

optioneel: wat honingGriekse yoghurt

Frambozencoulis

Xavies Granovie Aardbei/Quinoa

Blauwe bessen

Sowieso zorg ik er ook altijd voor dat ik ofwel havermoutwafeltjes of havermoutpannenkoekjes in mijn diepvries zitten heb. Deze receptjes kan je ook op mijn blog vinden bij https://www.maisonmadelise.com/post/havermoutpannenkoeken en https://www.maisonmadelise.com/post/amandel-havermoutwafels


Als je die vooraf maakt, hoef je die enkel uit de koelkast of diepvries te halen, op te warmen en te pimpen naar wens.


Ik maak vaak volgende combinaties op de pannenkoeken of wafeltjes:


- banaan, blauwe bessen en ahornsiroop

- yoghurt, vers fruit naar keuze en granola

- yoghurt, couilis en granola

- gebakken appeltje met kaneel

- ...


De combinaties zijn wat afhankelijk van het seizoen: rode vruchten in de lente en zomer, banaan, appel of peer in de herfst en winter. Met coulis kan je ook in de koudere maanden van zomerfruit genieten. Ik maak er in de zomer altijd van aardbeien en rabarber uit de moestuin en vries die in kleine porties in, maar ik heb ook flesjes van Bio d'or ( https://bio-dor.be/ ) Ik kreeg er enkele om uit te proberen en deze zijn ook super handig om in huis te hebben en de geopende flesjes blijven toch een tijdje goed in de koelkast.


Ik hoop jullie met bovenstaande ideetjes wat te inspireren om voor jezelf of je gezin lekkere ontbijtjes klaar te maken, waarbij je echt niet zo veel werk hebt, maar je de herfstblues als sneeuw voor de zon kan laten verdwijnen.


Enjoy your breakfast!!


Liefs, Fleur
72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page