top of page

Zomers aperitiefsoepje

Bijgewerkt op: 6 nov. 2020


Bij zomerse dagen horen zonnige hapjes.

Dit is er eentje dat ik al jaren geregeld klaarmaak voor zomerse etentjes.

Het is super eenvoudig, prachtig om te zien en o zo lekker.

Je kan ook alles vooraf klaarmaken, zodat je op het ogenblik zelf enkel nog moet dresseren.


Als kind proefde ik op reis met mijn ouders ooit eens gazpacho in kleurige laagjes.

Omdat niet iedereen fan is van koude soep, maak ik het altijd met tomaat/paprikasoepjes.Ingrediënten: (ongeveer 10 glaasjes


voor de soepjes

2 kleine uien

1 gele paprika

1 gele tomaat (of 10 gele kerstomaatjes)

1 rode paprika

1 rode tomaat (of 10 rode kerstomaatjes)

currypoeder

paprikapoeder

kippenbouillon

olijfolie

zwarte peper


voor de spiesjes

10 bolletjes mozarella

10 rode kerstomaatjes

10 verse basilicumblaadjes

Tips:

Voor de kippenbouillon: ik gebruik nu al eventjes enkel de bouillons van Herkules nog bij het koken. Deze bouillonpasta bevat enkel natuurlijke ingrediënten en geen bewaar- of kleurmiddelen. Ze zijn ook allergenen- en glutenvrij. Bij dit recept volstaat het om bij elk soepje een theelepel van de bouillonpasta toe te voegen. Je krijgt meteen een ongelofelijk lekkere smaak. Zout toevoegen is zelfs niet nodig. Deze hebben dus een blijvend plaatsje in mijn keukenkast.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je deze receptjes ook met een gewoon bouillonblokje of een bouillonpoeder kan maken.

Voor de kruiden: ik zag al heel vaak de kruiden van Mill & Mortar passeren in tal van recepten. Voor deze soepjes gebruikte ik de Kandyan Curry en de Smoked Sweet Paprika. Het zijn hele geconcentreerde kruiden, waardoor je er echt heel weinig van moet toevoegen om toch een uiterst smaakvol gerecht te krijgen. Een aanrader! Natuurlijk kan je deze soepjes ook op smaak brengen met gewoon currypoeder en paprikapoeder.

Voor de tomaatjes: ik gebruikte Stoffels Tomaatjes, superlekker van smaak!Bereiding


Je begint best met het gele soepje. Of je nu met een Thermomix, Soepmaker of een gewone kookpot en staafmixer werkt, als je begint met het gele soepje, hoef je enkel je pot eens uit te spoelen waarna je het rode soepje kan maken.


Gele soep

Stoof een kleine ajuin aan in een scheutje olijfolie tot die glazig is. Voeg er de stukjes gele paprika bij, met een half theelepeltje currypoeder en laat even mee stoven. Voeg er de gele tomaat in stukjes bij en een beetje water (wat afhankelijk van de grootte van de tomaat). Beter beginnen met 1 dl water en dan nog bijvoegen als het soepje te dik is. Voeg ook een halve eetlepel kippenbouillonpasta toe (of een half blokje)

Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje doorkoken, tot de paprika zacht is.

Mix tot een hele gladde soep. Ik maak dit met mijn Thermomix, dus heb sowieso een hele fijne structuur bij soep. Lukt dit niet met de staafmixer, doe ze dan na het mixen nog eens door een zeef.


Oranje soep

Stoof een kleine ajuin aan in een scheutje olijfolie tot die glazig is. Voeger de stukjes rode paprika bij, met een half theelepeltje paprikapoeder en laat even mee stoven. Voeg er de rode tomaat in stukjes bij en een beetje water (wat afhankelijk van de grootte van de tomaat). Beter beginnen met 1 dl water en dan nog bijvoegen als het soepje te dik is. Voeg ook een halve eetlepel kippenbouillonpasta toe (of een half blokje)

Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje doorkoken, tot de paprika zacht is.

Mix tot een hele gladde soep. Ik maak dit met mijn Thermomix, dus heb sowieso een hele fijne structuur bij soep. Lukt dit niet met de staafmixer, doe ze dan na het mixen nog eens door een zeef.


Spiesjes

Maak op tandenstokertjes een spiesje met een kerstomaatje, een blaadje basilicum en een bolletje mozzarella. (Dit kan ook zeker met een stukje mozzarella van een grote bol)


Dit alles kan je perfect vooraf klaarmaken en in de koelkast zetten tot je gasten aankomen.

Dan hoef je enkel nog de soepjes op te warmen en te dresseren.


Afwerken

Warm beide soepjes op. Het is handig als je dit in kannetjes doet, zo kan je straks handiger gieten.

Vul een derde van je aperitiefglaasje met de oranje soep.

Daarna giet je voorzichtig een laagje gele soep erop. Ik doe dit met een lepeltje dat ik plooi in een hoek van 90°, zodat ik de gele soep mooi op het lepeltje kan gieten en voorzichtig naar boven trek.

Sowieso zullen de soepjes een klein beetje in elkaar overlopen.


Leg dan op elk glaasje een spiesje en draai er even boven met je pepermolen.


Serveer.


Je zal zien... enkel blije gezichten met dit zomers soepje!

Laat gerust eens weten wat jullie er van vinden!

Smakelijk!


230 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page