top of page

Zeg het met koffie...Niets dat meer "welkom" zegt dan de geur van vers gezette koffie in huis...

Gezelligheid alom als je bij een heerlijk kopje koffie de komende dag kan overlopen bij het ontbijt, kan thuiskomen na een lange wandeling op zondag of bij kan praten op zondagnamiddag met mensen die je nauw aan het hart liggen...

Doe daar dan nog een heerlijk taartje bij en je bezoek wil nooit meer weg...


Vroeger 'in mijn jonge jaren' bracht ik gewoon koffie mee van de supermarkt. Mijn man was niet echt een grote koffiedrinker en vaak vond hij dat die koffie hem zwaar op de maag lag. Slappe koffie maken vond ik ook geen optie, dus bracht ik geregeld andere soorten of merken mee uit de winkelrekken om op zoek te gaan naar de ideale koffie voor ons gezin.


Toen ik enkele jaren geleden een een vraag tot samenwerking kreeg met Koffie Kàn, was ik dan ook heel enthousiast. Een West-Vlaamse koffiebranderij (Wenduine), dat vond ik sowieso al fijn. Zeker als ik het verhaal erachter las en ontdekte dat dit een (h)écht familiebedrijf is. Een verhaal naar mijn hart!
Bij Koffie Kàn heb je een waaier aan variëteiten. Van koffie met pit, tot zachte, milde koffie... Voor elk wat wils. De Santos Mild bijvoorbeeld is de favoriet van mijn man. Ik kies dan weer voor de Mokka Espresso die wat krachtiger is of voor een van hun special blends Single Origin zoals de Ethiopia Washed met een zoetere ondertoon.


Het hele assortiment vind je via deze link https://www.koffiekan.be/nl/koffie/koffie-bonen-gemalen/

Sinds die samenwerking is Koffie Kàn onze vaste koffie geworden. Meestal bestel ik de koffie rechtstreeks online bij Koffie Kàn, maar in onze buurt (Rumbeke) kan je die ook vinden bij bakkerij Decroos en bij Bio Vita. Ideaal dus als ik vergeet te bestellen. Want een dagje zonder koffie is een no go hier.Zaakvoerder Marjolein nam de artisanale

koffiebranderij samen met haar man over

van haar ouders.

Een tijdje geleden bracht ze ook een boek uit

bomvol interessante koffieweetjes en

zalige recepten met hun heerlijke koffie.

Van dessertjes tot stoofpotjes met koffie,

van hemelse drankjes tot hapjes met koffie.


Ik maakte er een heerlijke koffie-walnootcake uit en wauw...wat een heerlijk receptje!

Deze heeft ongelofelijk gescoord hier!

Je hebt er geen moeilijke ingrediënten voor nodig, het vergt geen lange bereidingstijd en wat super handig is...na enkele uurtjes koelkast is het nóg lekkerder! Ideaal dus om vooraf te maken en zonder stress je bezoek te ontvangen.


Ik mocht het receptje uit het boek hier delen, dus wie weet heb je alles in huis en kan je deze snel nog klaarmaken voor deze namiddag.


Ik maakte de cake voor 9 à 12 personen

Ingrediënten voor de cake:

- 110 g zelfrijzende bloem

- 1 afgestreken theelepel bakpoeder

- 110 g zachte romige boter

- 110 g lichtbruine suiker

- 1 tl ristrettokoffie (ik gebruikte de Mokka Espresso)

- 2 eieren

- 30 g gehakte walnoten


Ingrediënten voor het koffieglazuur

- 200g poedersuiker

- 40 g boter

- 2 el water

- 30g strooisuiker (kristalsuiker)

- 2 tl ristrettokoffie (ik gebruikte de Mokka Espresso)


Bereiding:


In het recept staat 2 cakevormen van 18 cm. Ik wou echter een taart om vierkantjes uit te snijden, geen punten.

Ik gebruikte dus een rechthoekig bakblik van 21 cm op 32 cm maar met behulp van aluminiumfolie verkleinde ik de vorm tot 21 x 21 en ik gebruikte bakpapier om de vorm mooi te bedekken. Werkt supergoed: geen geplak en je kan je bakblik eigenlijk in verschillende maten gebruiken. Wat te veel is, vul je onder het bakpapier stevig op met aluminiumfolie of eventueel een klein ovenschaaltje, werkt ook supergoed. Achteraf sneed ik de cake middendoor om het glazuur dan tussen te leggen.

Volgende keer pak ik het anders aan: ik zal de hele vorm gebruiken, zonder te verkleinen, zodat ik de cake enkel in de helft moet snijden (twee gelijke vormen, twee gelijke diktes dus) en zo opbouwen. Dit is veel makkelijker dan middendoor te moeten snijden. Al doende leert men ;-)

- Verwarm de oven voor op 165°C

- Zeef de bloem en bakpoeder in een kom.

- Voeg de boter, bruine suiker, ristrettokoffie, eieren en walnoten toe.

- Gebruik een houten lepel om deze ingrediënten te mengen en klop daarna 1 minuut goed om een glad cakebeslag te krijgen. (ik gebruikte mijn Kenwood om dit te doen)

- Verdeel het mengsel in de vorm(en) en strijk glad.

- Plaats in het midden van de voorverwarmde oven en bak gedurende 25 minuten op 165°C.

- Laat de cake(s) koelen in de vorm gedurende 20 minuten, haal ze dan uit de vorm(en) en laat verder koud worden.

- Als je twee gelijke vormen gebruikte, hoef je ze dus niet middendoor te snijden. Gebruikte je één vorm en heb je dus een hoge cake, dan moet je die middendoor snijden m.b.v. een goed en groot mes als ze afgekoeld zijn.


Voor het glazuur:

- Zeef de poedersuiker in een kom en zet aan de kant. - Breng boter, water, strooisuiker en ristrettokoffie in een steelpannetje en zet op een laag vuurtje totdat de suiker is opgelost en de boter gesmolten is (niet laten koken uit respect voor de koffie)

- Breng net tot het kookpunt en giet in één keer bij de gezeefde poedersuiker.

- Klop goed om een glad suikerglazuur te krijgen.

- Zet aan de kant totdat het redelijk afgekoeld is (eventueel in de koelkast als het snel moet gaan). Klop dan opnieuw om het weer zacht te krijgen.

- Sandwich de cakelagen met de helft van het glazuurmengsel. Lepel de rest bovenaan.

- Strijk glad en maak dan het glazuur een beetje ruw met de punt van een mes.

- Ik werkte nog af met wat brésiliennenootjes. Superlekker!


Smakelijk!


Proberen jullie deze uit, aarzel dan niet om een fotootje te delen op jullie instagrampagina en @maison_madelise te taggen, zodat we kunnen meegenieten.

Een berichtje hier achterlaten wordt ook mega geapprecieerd!


Geniet van jullie zondag!


Veel liefs!

90 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page