top of page

Klaaskoeken







Als sinds mijn kindertijd ben ik verzot op klaaskoeken. De heerlijke zachte, volle koek in sinterklaasvorm, die in onze streek rond 6 december bij alle bakkers te vinden is... Zalig gewoon. Niet alleen door de smaak, maar vooral ook voor de herinneringen die er voor mij aan verbonden zijn. Ik kan dit dus ook oprecht mijn "Bordje Geluk" noemen.


Trots en dankbaar ben ik dan ook omdat ik samen met de kindjes ons receptje mocht voorstellen in de rubriek "Bordje geluk" van Libelle Lekker (december 2020) .

We gingen daarvoor een dagje naar Antwerpen met de kids, gepakt en gezakt met klaaskoeken, deeg, ingrediënten, attributen, outfits... Het uur was na de lange rit voor de kids misschien niet zo ideaal - als in ze waren wat humeurig, moe, honger - dus je deed er niet echt mee wat je wilde maar...ze hebben zich geamuseerd, net als ik en ik genoot er van en was trots dit met hen te kunnen doen...


Mijn herinnering aan deze lekkernij gaat terug tot in mijn kindertijd. Mijn pepe was vroeger bakker. Zelf heb ik hem nooit zo gekend, de bakkerij was al gestopt toen wij geboren werden, want hij had een allergie aan bloem ontwikkeld met de jaren.

Maar...de bakkerij is eigenlijk nooit uit het huis weg geweest.

De voorkant van hun huis had nog altijd een heel groot raam, de vitrine zeg maar en waar vroeger de winkel was, plaatsten ze een extra salon "voor als er volk was". Als we iets helemaal achteraan het huis moesten halen, dan was dat voor ons in "de bakkerie" (West-Vlaams hé), de ruimte waar het brood en zo gebakken werd. Die benaming is nooit meer weggegaan. Ik zag mijn pepe dan nog altijd als bakker en luisterde ook heel geboeid naar verhalen van mijn mama die als kind zag hoe haar ouders glazen bokalen vol heerlijke koekjes in de winkel uitstalden en zij daar verzot op was... Misschien heb ik onbewust daar wel mijn liefde voor typische "koekjesbokalen" gehaald en staat mijn keuken er daarom vol van... :-)


Hoewel mijn pepe geen bakker meer was van beroep, geurde het er bij hen thuis altijd wel naar iets lekkers. Was het niet iets lekkers in de kookpotten van meme, dan was het wel iets heerlijk zoets uit de oven van pepe. Vers brood, koekebrood, ... maar vooral...klaaskoeken! Die waren echt zálig! Die volle smaak, stevig van structuur, de gist die je proefde en ook vooral het rauwe deeg dat we mochten proeven voor het bakken... Heerlijk gewoon!

Hij bakte ze het hele jaar door, terwijl ze eigenlijk wel typisch voor de periode van Sinterklaas waren. Maar...dat maakte helemaal niet uit want ze smaakten ons altijd!

Het is dus eigenlijk niet mijn receptje dat ik doorgeef, maar wel dat van pepe, dat op een groezelig, versleten papiertje bij de klaaskoekvormen in een doos zit. En er ook altijd zal bij blijven zitten. Wat zou hij trots geweest zijn, mocht hij zijn receptje nu in de Libelle Lekker zien staan, samen met de foto en tekst erbij... Gegarandeerd liep hij er meteen mee naar de bakkerij van de buren, de fietswinkel in de straat en de slagerij op het pleintje...


Als ik nu met de meisjes aan de slag ga in de keuken, doet het me nog altijd iets als ik die vormen en deegrol van mijn pepe gebruik. Dat natuurlijk met de bijhorende verhalen erover... Mijn liefde voor bakken heb ik dus niet alleen van mijn ouders, maar ook zeker van hem... Ik hoop dan ook zo zeer die liefde én verhalen aan onze kindjes te kunnen doorgeven. Dat lukt al heel aardig, want ze vragen op woensdag zelf al "Wat zullen we straks bakken, mama?" Zalig toch?


Je kan het receptje dus terugvinden in de Libelle Lekker van december 2020, maar ik deel het ook zeker graag hier met jullie.


Ingrediënten (voor ongeveer 8 klaaskoeken)



- 300 ml + 2 el melk

- 40 g verse gist

- 125 g suiker

- +/- 700g bloem

- 4 eieren

- 100g boter op kamertemperatuur

- 1/4 kl zout




Bereiding:


30 minuten bereiding 1u10 min. rijzen 10 à 20 min. in de oven


- Warm 300 ml melk lichtjes op tot deze lauw is en meng met de gist, 1 eetlepel suiker en ongeveer 100g bloem in een grote kom, tot je een dik papje bekomt.

Strooi hierover een fijn laagje bloem en laat dit 20 minuten rijzen op een warme plek, tot de bloem overal begint te barsten.


- Voeg 3 eieren, de rest van de suiker, de boter en het zout toe en meng. Voeg geleidelijk aan de rest van de bloem toe en kneed tot een elastisch deeg.

Laat dit 30 minuten rijzen.


- Rol het deeg uit tot 2 à 3 cm dikte. Steek figuren uit met grote vormen en leg ze op een beboterde bakplaat of een plaat met bakpapier. Laat de vormen nog eens 20 minuten rijzen.


- Verwarm de oven voor op 225°C.


- Klop het laatste ei los met de twee eetlepels melk in een kommetje en bestrijk de klaaskoeken met het mengsel.


- Bak de koeken 10 à 20 minuten in de oven en hou ze goed in de gaten.

Laat ze afkoeken, snij ze open en besmeer met boter.


Genieten maar!


Heerlijk als ontbijt, vieruurtje of zelfs avondmaal.

Kopje verse chocolademelk erbij is een absolute topper!

Fan van kaneel? Een snuifje bij het deeg is ook heerlijk voor de fans!


Heb je klaaskoeken over? De dag nadien zijn die zeker even lekker. Langer kan je ze ook bewaren. Dan snijd ik ze open, leg ze 5 minuutjes in de oven op 160°C zodat de bovenkant wat knapperig is. Heerlijk met een laagje echte boter of zelfs bij de apero met een beetje wildpâté en wat uienconfijt.


Wat denken jullie? Iets om komende weken eens te maken? Heb je grote vormen van een ster, kerstboom, engel... kan je er zeker ook kerstkoeken van maken of zelfs hartkoeken voor Valentijn en paashaasjes rond Pasen!


Geniet ervan! Deel zeker eens het resultaat op instagram en tag @maison_madelise. Heel benieuwd wat jullie er van vinden!


Met oprechte dank aan

*Libelle Lekker voor de publicatie

* Marlies Beckers voor deze kans en mooie ervaring (en het geduld met onze twee kids)

* Tjorven Boucher voor de foto's

* Leonie Gysel voor haar en make-up


1.080 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page