Karnemelkstampers met garnaaltjes en een gepocheerd eitje
Oftewel "keiremelkstovers met geirnoars" zoals wij hier wel zeggen.
Hoe dan ook: keiremelkstovers, stampers of toatjespap... dit is een echte LEKKERNIJ
Voor mij is dit ook nog eens pure nostalgie want...mijn mémé kon dit dus écht als de beste klaarmaken. Terwijl pépé elke avond "keiremelkpap" of karnemelkpap met havermout en bruine suiker klaarmaakte, waar wij ongelofelijk vies van waren, maakte mémé in de herfst en winter vaak haar "keiremelkstovers".
Een grappig verhaal hierbij: toen mijn man en ik nog niet zo lang samen waren en we praatten over gerechtjes die we lekker vonden, kwamen we bij deze "stovers" terecht. We ontdekten dat dit voor ons allebei wel een vleugje nostalgie had, dus...toen ik een van de eerste keren voor ons samen kookte, maakte ik dit klaar. En toen was er even stilte aant afel.
Stovers met een lepel, vroeg hij? Zijn mama maakte dit klaar als een soort dikke puree met karnemelk, waarbij ze een stukje vis en groenten aten.
Bij mijn grootouders aten wij dit als een soort hele hele dikke soep, met een lepel dus, en met boterhammen en kaas. Smullen was dat.
Maar zo zie je maar...wij woonden als kind op 10 km van elkaar en toch krijgen dergelijke gerechtjes soms een heel andere invulling. De jaren nadien, kwam tijdens foodtalk dit gerechtje vaak ter sprake en de meningen zijn zowat verdeeld... De helft kent de stovers zoals ik, als een hele dikke soep, de andere delen de herinnering van mijn man, als een puree. Maar sowieso...beiden zijn ongelofelijk lekker en je maakt best klaar wat je zelf liefst hebt :-)
Ik zal hier vanzelfsprekend het receptje delen zoals ik het mijn oma zag klaarmaken.
Het is te zeggen...het receptje...
Ik vind het heel erg moeilijk om dit gerecht helemaal afgewogen uit te schrijven.
Zoals ik hierboven al zei: iedereen eet het op zijn eigen manier...
Wil je liever lopend, dan neem je wat meer karnemelk, liever vast dan minder natuurlijk.
Wij zijn ook "grote" eters... Zeker mijn man, die een fysiek zware job heeft, kan nogal ...euhm..."goed" eten...om niet te zegge een beetje te veel. (en dat zie je daar dus helemaal niet aan he)
Ik geef jullie dus gewoon mee wat ik voor mijn gezin (twee volwassenen en twee kleuters) heb klaargemaakt. Ik had nog een klein potje over, maar je mag dus zeggen dat dit ongeveer juist zou zijn voor 4 à 6 personen.
Ingrediënten
17 middelgrote aardappelen (puree-aardappelen, bloemige aardappelen, die je heel smeuïg kan stampen)
1l karnemelk (ongezoet!)
eitjes (wij aten 2 eitjes per persoon)
300g gepelde grijze garnalen
150 g goeie boter (melkerijboter, boerenboter)
azijn
kruiden: peper en zout van de molen, muskaatnoot
afwerking: kan met wat peterselie, bieslook, ... maar ik gebruikte Salt of Hearts van Mill Mortar een blend met een fantastische smaak zonder teveel zout.
Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze goed gaar.
Giet de aardappelen af en stamp deze met een pureestamper helemaal fijn. (Wie een passe-vite heeft, mag deze zeker ook gebruiken. (Best niet met de staafmixer, anders kan dit nogal elastisch worden
Zet op een heel klein vuurtje en voeg dan geleidelijk aan wat karnemelk bij de gestampte aardappelen. Blijf goed in de pot roeren, want dit kan heel snel aanbranden. Zet desnoods eventjes het vuur af. Roer ook een eetlepel van de boter bij de aardappelen.
Breng intussen een kom water met een goeie scheut azijn aan de kook om straks de eitjes te pocheren.
Voeg karnemelk toe tot je de gewenste dikte hebt. Ik gebruikte een volledige liter. (Mocht je daarmee niet genoeg hebben, je kan ook altijd een klein scheutje gewone melk bij doen)
Kruid nu met peper en zout van de molen en met nootmuskaat. Proef zelf tot je de gewenste kruiding hebt.
Leg dan even het deksel op de karnemelkstampers en zet van het vuur.
Nu moet je namelijk nog de eitjes pocheren en de boter hazelnootbruin laten worden.
Voor de eitjes: zet alvast een bord met wat keukenpapier of een doekje klaar om deze straks te laten uitleken. Het is eventjes werk, maar je pocheert best elk eitje afzonderlijk. (Ofwel zet je twee kommetjes water tegelijk op). Breek telkens het eitje eerst open in een kommetje. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur wat lager. Roer met een garde in het net niet kokend water, zodat je een draaikolk krijgt. Giet dan het eitje in het midden van de kolk en roer even mee errond met een lepel. Je zal zien dat het eiwit een mooi jasje vormt rond de eierdooier. (als het lukt hé, want dit vind ik zelf ook niet zo gemakkelijk) Laat het eitje 2 minuutjes pocheren, haal het met een schuimspaan uit het kokend water en laat het uitleken op het doekje. Pocheer dan het volgende eitje enz... (Dit kan dus echt wel eventjes tijd in beslag nemen, maar echt de moeite waard want veel lekkerder én ook mooier dan moest je gewoon een gekookt eitje nemen) Probeer dan ook vooraf alles klaar te zetten: ik heb van die kleine aperoschaaltjes en breek daar al de eitjes afzonderlijk in, zodat die allemaal al klaar staan.
Tijdens het pocheren, zet je ook een steelpannetje op met de rest van de boter.
Houd dit ook goed in het oog: de boter moet hazelnootbruin worden, maar mag niet aanbranden. Pas ook op, want dit kan wat spatten...
Serveren:
Doe een mooie portie van de karnemelkstampers in een bord. Lepel er wat van de mooie gebruinde boter over, leg er een mooie portie garnaaltjes op en een gepocheerd eitje in het midden. Werk af met een draai van de pepermolen en een beetje Salt of Hearts of met verse kruiden naar wens.
Net voor het serveren, snijd je het eitje een heel klein beetje open.
De rest van de gebruinde boter roer je door de rest van de karnemelkstampers die nog in de pot zitten, zodat je nog kan bij scheppen als je dat wenst.
Smakelijk!
Nog enkele tips of variaties:
- Ook heel lekker met gerookte zalm en eventueel een beetje kruidenkaas
- Wie geen fan is van vis, kan ook een gepocheerd eitje combineren met wat geraspte kaas erover.
- Ook lekker als je de vastere versie maakt met een stukje gebakken vis en wat gestoofde prei
- Zeker lekker om eens als hapje in een glaasje te maken of zelfs als voorgerechtje! Zeker tevreden gasten!
- Een restje kan je de dag nadien zeker nog opwarmen!
Σχόλια