top of page

Een maandje zonder alcohol...Tournée MinéraleZoals elk jaar daagt De Druglijn met Tournée Minérale zoveel mogelijk mensen uit om in februari een mand lang geen alcohol te drinken.

Als mama van twee heb ik tijdens mijn zwangerschappen twee keer geen druppel alcohol gedronken. Ook de maanden daarna, toen ik borstvoeding gaf, bleef ik ook alcoholvrij drinken. Bij Lisette gaf ik drie maanden borstvoeding, bij Madeleine zelfs een jaar. Ik zal niet zeggen dat ik dat jaar niet eens een glaasje dronk, toen ik de borstvoeding combineerde met flesjesvoeding, maar ik beperkte het echt tot een minimum, enkel eens voor een speciale gelegenheid... “Als ik echt niet anders kon...”


Die vorige zin is nu eigenlijk de reden waarom ik besliste om dit jaar weer eens mee te doen aan Tournée Minérale... De zin "Als het echt niet anders kan..." Een glaasje drinken is eigenlijk zo een beetje een gewoonte geworden, vind ik. Niet problematisch bedoeld dan, maar gewoon...het is op vele momenten een beetje een evidentie geworden... Een verjaardag... Bubbels... Een vriendin komt langs in de avond... Glaasje wijn... Morgen niet werken... Aperitiefje... Kaasplankje vanavond... Glaasje rood... Winterwandeling met een stopplaats... Irish Coffee... En ga zo maar verder...


Manlief vond sowieso dat wij nu echt wel niet veel drinken om per se te moeten mee doen aan Tournée Minérale. Hij drinkt sowieso op weekdagen zelden alcohol. Ik zou de donderdag wel eens een aperitiefje drinken omdat ik op vrijdag niet werk. Maar zo een fles wijn openen voor ons twee in de week, dat doen we eigenlijk nooit. Hij vond dat nu dus ook echt niet nodig dat ik meedeed aan Tournée Minérale. Maar toch...ik kan behoorlijk averechts zijn, dus...ik besloot om toch mee te doen :-)

Ik drink echt heel graag een glaasje, kan echt genieten van een goeie wijn, een lekkere likeur, ... maar... eigenlijk houd ik vooral ook van de gezelligheid van die momenten en besef ik dat dit eigenlijk ook zonder alcohol kan. Of dat nu een glaasje met of zonder alcohol is, die gezellige momenten blijven. Meer nog...zonder alcohol ben je toch sowieso fitter de dag erna, vind ik. Of heeft die fikse winter wandeling veel meer effect als je een koffie zonder de Irish drinkt... Maar...er moeten wel alternatieven zijn, vind ik... Ik ben een hele moeilijke want ik drink énkel water... Bruis of plat water, maar geen frisdrank... Geen cola, limonade, sprite, ... voor mij... Ik moest het als kind helemaal niet hebben, ik vond de geur al verschrikkelijk, en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Vruchtensap lust ik dan wel weer, maar ook niet om een hele avond fruitsap te drinken... Dat kan mijn maag niet echt verdragen... Maar...bij een avondje restaurant of een feestje is een hele avond water drinken natuurlijk heel saai. Dus pleit ik voor heerlijke alcoholvrije drankjes overal...

De laatste jaren is dit al heel erg verbeterd... Wij gingen een tijdje geleden naar een tweesterrenrestaurant en de tafelgenote die geen alcohol dronk, kreeg bij élk gerechtje van het 8-gangenmenu een aangepast drankje, echt fenomenale bereidingen... Laat ons dus hopen dat in de meeste restaurants ook buiten Tournée Minérale, hun kaart wat opgekrikt wordt met lekkere alcoholvrije drankjes, die niet gewoon frisdrank zijn.

Maar dus...voor mij dit jaar dus ook weer eens een maandje zonder alcohol. Toen ik het vertelde aan enkele vrienden waren de meeste reacties van “O maar we moeten net naar daar, ga je dan niets drinken?” “O maar ik ben jarig, drink je dan geen bubbels?” “Oeie...zijt ge zwanger?” (Bij deze...nee hoor 😊!) Maar...op die manier, door al deze reacties, werd ik nog meer getriggerd om mee te doen.

Het begon al het eerste weekend met een feestje in een van onze favoriete zaken, waar ze de heerlijkste gerechten en de zaligste bubbels en wijnen serveren. Volgens manlief kon ik die Tournée Minérale beter gewoon één avondje niet doen, maar...in mijn hoofd werkt dat niet 😊 Dus...ik informeerde de ober al meteen bij het opnemen van ons aperitiefje dat ik meedeed aan Tournée Minérale en of ze iets aangepasts hadden... Geen probleem, want ze hadden hele lekkere bubbels zonder alcohol én ook alcoholvrije wijntjes voor bij de gerechten! Ideaal dus! Ik had de hele avond plezier, had ook een lekker glaasje vast én...ik was superfris de dag nadien.

En zo zijn we nu 21 februari, is er ¾ van de maand gepasseerd én heb ik eigenlijk niet echt moeite gehad om dit vol te houden. We gingen op restaurant, we hadden feestjes, de meisjes verjaarden, we gingen op weekend en ik heb het eigenlijk niet gemist die momenten omdat er telkens alternatieven voorhanden waren.


Voor thuis kocht ik zelf enkele kant en klaren mocktails, bubbels en wijn om uit te proberen maar ging ook zelf aan de slag met enkele handige en lekkere producten die ik gekregen had.

Ik kreeg onder andere een prachtig, nieuw bruiswatertoestel van SodaStream. Ik had er al eentje en die werd dagelijks gebruikt. Sinds deze maand prijkt het ART-toestel (https://www.sodastream.be/art/ ) nu echter in onze keuken en echt...wauw... Wat een pareltje. Het is niet alleen een hele handige maar hij matcht perfect in onze keuken. Doordat je niet met knopjes bruis maakt, maar met een hendeltje, heeft dit toestel een beetje dezelfde retrolook als onze koffiezet en espressomachine. Staat dus prachtig in onze keuken.

Dankzij de Cylinder Quick Connect-technologie kan de roze koolzuurcilinder nu ook met slechts één klik op het toestel worden aangesloten! Super handig dus!

Sinds we een SodaStream toestel hebben, drink ik eigenlijk wel meer water als ik thuis ben. Je kan zelf kiezen hoeveel bruis je wil en dat is super handig want wij drinken graag water met veel bruis.

Ook voor een alcoholvrij aperitiefje is de SodaStream perfect! Het kraantjeswater is sowieso lekker koud, je steekt er bubbeltjes op en hoppa...je kan meteen een zalig frisse mocktail klaarmaken.
Tegelijkertijd kreeg ik ook enkele heerlijke fruit- en kruidensiroopjes van SirUp https://www.mo-me.be/collections/siruo

Met de smaakjes als Straywberry-Mint, Zesty Lemon, Tropical en Spicy Ginger... heb je de perfecte basis om heerlijke drankjes klaar te maken. Deze zijn verkrijgbaar in flesjes van 250 ml en 500ml. Eens geopend bewaar je deze in de koelkast en zijn deze nog een 8-tal weken houdbaar. Ideaal dus. Tip: Ze zijn trouwens ook heel lekker bij een beetje yoghurt of verwerkt in een dessertje.


Deze siroopjes, gecombineerd met mijn nieuwe bruiswatertoestel, zorgde er natuurlijk voor dat ik met veel plezier Tournée Minérale aanging. Want hoeveel lekkers kan je hier mee maken...

Je kan er natuurlijk zo ver of moeilijk in gaan als je zelf wil, maar...het kan ook heel eenvoudig. Dat vind ik als mama van twee kleine kids én tijdens de voorbije drukke weken vooral heel handig.

Ik probeerde een aardbeienmocktail met munt en limoen. Deze is zalig lekker en heel fris. Een ideaal aperitiefje voor mij dus tijdens deze Tournée Minérale én ook voor de meisjes...
Wat heb je nodig voor deze

AARDBEIENMOCKTAIL...


- aardbeiensiroop met munt

- limoen

- verse munt

- bruiswater

- ijsblokjes
Vul een glas met ijsblokjes. Giet er een scheutje van de siroop op (naar smaak, ik neem ongeveer 30 ml) Neem een schijfje limoen, duw er wat sap uit en leg het schijfje in het glas. Vul je glas aan met bruiswater. Werk af met een takje verse munt en nog wat limoen.

Heerlijk verfrissend aperitiefje!

Ben je niet zo’n fan van siroopjes? Je kan ook bruiswater pimpen met stukjes fruit, verse kruiden, komkommer, ... Zo heb je niet alleen een mooi ogend drankje, maar het smaakt ook nog eens lekker fris. Ideaal om wat meer water te drinken.

Tip: Vul voor een etentje enkele flessen met bruiswater en maak verschillende combinaties. Zo kunnen je gasten genieten van water met een smaakje bij het eten.

Enkele ideetjes:

- aardbei, framboos, munt

- limoen, gember, munt

- komkommer, basilicum

- aardbei, limoen, basilicum

- appel en sinaasappel

- ananas, blauwe bessen


Je kan trouwens ook SodaStream on-the-go flessen vinden, de My Only Bottle. Dit is een herbruikbare fles van een halve liter met handige draagkoord die je ook in je toestel kan gebruiken. Je kan er zelfs een speciale sportdop voor kopen en hebt verschillende kleurtjes om uit te kiezen. Op die manier kan je die 's morgens vullen en op smaak brengen met een van bovenstaande combinaties. Ideale dorstlesser om mee te nemen naar je werk.


Wat denken jullie? Heb ik jullie overtuigd om nog een weekje mee te Tournée Minéralen???

Ik zou zeggen...Tournée Général...maar dan met een mocktailtje voor iedereen :-)


Fijne avond!

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page