top of page

Ardeens gebraad met gestoofde worteltjes en aardappeltjes

Bijgewerkt op: 6 nov. 2020


Ik schreef al eerder dat wij hier thuis ook heel vaak gewoon, stevige kost eten. Vooral mijn man heeft daar na zware en lange werkdagen heel veel behoefte aan.

Tegelijk vinden wij het heel belangrijk dat onze kinderen graag "gewoon" eten leren kennen: aardappeltjes met vlees en groentjes.

Wat ik hier klaarmaakte is een gewone doordeweekse maaltijd maar altijd een succes!


Ingrediënten voor 4 personen:

boter

3 sjalotjes

1 teentje look

1 bundel worteltjes

4 plakken Ardeens gebraad

2 el sausbinder (Maïzena bruin)

water

aardappelen

kruiden en smaakmakers: Happy Roots (Mill Mortar) , groentenbouillonpasta en rundsbouillonpasta (Bouillon Herkules), peper en zout van de molen


Enkele tips voor je begint:

*Je kan dit zeker ook met gewassen worteltjes of zelfs diepvriesworteltjes klaarmaken, maar worteltjes die je koopt met het loof er nog aan, smaken nog lekkerder.

*Zet alle kruiden, peper en zout, bouillon, maïzena, boter... klaar naast je fornuis. Zo ben je meteen een stuk gemakkelijker tijdens het koken en hoef je niet weg te lopen (minder kans op aangebrand eten)

*Ik zet bij dergelijke gerechtjes ook altijd een kannetje water naast het fornuis. Zo kan je heel snel een scheutje water bij de groentjes of het vlees doen, indien nodig, zodat het niet aanbakt.

*Voor het vlees kies ik op een weekavond voor dikke plakken gebraad. Als wij dit in het weekend eten, met een kroketje bijvoorbeeld, dan kies ik meestal voor een groot stuk gebraad dat ik in de oven steek. Op weekavonden vind ik dikke plakken veel handiger. Voor ons vind ik een plak van 1,5 à 2 cm ideaal, voor de kids vraag ik er eentje om te delen. Wij hebben voor ons gezin met 2 volwassenen en 2 kleuters dus genoeg met 3 plakken vlees.

*Ik begin altijd met het schillen van de aardappelen. Die kunnen ook gerust even in je kom met water blijven staan, tot je begint met je avondeten. De kids helpen mij hier ook heel graag bij... de een wast de aarde van de aardappelen (want zijn meestal van de boer of mijn ouders), ik schil en de ander mag ze in het water gooien. Ook de worteltjes schillen met de dunschiller en look en sjalot pellen, doe ik eerst. Superhandig als alles in een kommetje klaarligt.

* De kruiden die ik gebruik, zijn natuurlijk naar eigen smaak. Sowieso...sinds ik de bouillonpasta van Herkules leerde kennen, komt er bij ons geen andere meer in huis! Het is een heerlijk product die een ongelofelijke meerwaarde geeft aan je gerechtjes en...heel belangrijk...het bevat geen rommel!

De kruiden van Mill Mortar zijn dan weer perfect om je gerechtjes wat meer pit te geven. Deze Happy Roots past perfect bij worteltjes, maar ook bij gebakken aardappelen, zoete aardappel in de oven, pastinaak, ... Heb je dit niet in huis, vervang dit dan door peper van de molen, een beetje gedroogde of verse tijm en een eetlepeltje honing. Ook heerlijk!

* Bak je de groentjes en het vlees liever in olijfolie, kan zeker ook! Ik gebruik ook soms vloeibare sojaboter of Becel, maar af en toe een stukje echte boter kan zeker!


Bereiding:


Voor de aardappeltjes:

Schil en was de aardappelen, halveer ze en doe in een voldoende grote kookpot, zet net onder water en voeg een snuifje zout toe. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot ze gaar zijn. (Begin hier ongeveer een half uur à drie kwartier voor je wil eten mee, en eens ze op het vuur staan, bereid je ook het vlees en de groentjes.)

Giet het water af als de aardappelen gaar zijn, laat ze nog enkele seconden op het vuur staan en schud op zodat ze mooi bloemig worden.


Voor de worteltjes:

Doe een klontje boter in een pot en stoof de fijngesneden sjalot en het teentje geperste look glazig. Voeg de wortelblokjes toe en roer geregeld om. Giet geregeld een scheutje water bij de worteltjes, zodat ze niet aanbakken. Na enkele minuutjes voeg je een kleine eetlepel groentenbouillonpasta toe. Als de wortelblokjes al wat zachter worden, mag je ook anderhalve koffielepel Happy Roots kruiden toevoegen en wat peper van de molen. Begin altijd met een beetje kruiden en peper, je kan altijd nog wat bijdoen, maar je wil niet dat het té spicy wordt. Zout is niet nodig, aangezien de bouillonpasta voldoende smaak geeft. Laat de worteltjes verder stoven (en voeg telkens een scheutje water toe indien nodig) tot ze beetgaar zijn.


Voor het vlees en de saus:

Doe een klontje boter in een pan, zet op een groot vuur, laat smelten tot de boter goed schuimt en lichtjes verkleurt (niet donker!!!) en leg de plakjes vlees in de pan. Laat beide kanten mooi bruin worden en zet dan op een klein vuurtje zodat het vlees kan garen. Voeg als het echt nodig is een scheutje water toe, zodat de boter niet aanbrandt. Als het vlees gaar is, haal je het even uit de pan (is gemakkelijker om de saus te maken). Doe een koffielepel rundsbouillonpasta in de pan bij de jus van het vlees, roer goed om, voeg 2 eetlepels bruine Maïzena toe en voeg geleidelijk aan water toe, laat wat doorkoken zodat je een mooie bruine saus bekomt. Kruid met wat peper van de molen (geen zout toevoegen, het vlees én de bouillonpasta geven al een zoute smaak). Let dan het vlees weer in de pan en giet ook de jus erbij die er eventueel uit kwam toen je het uit de pan haalde.

Wat ik ook soms doe, als ik bijvoorbeeld nog met iets anders bezig ben, is het vlees aanbakken aan beide kanten in de pan, uit de pan halen, in een ovenschotel een 20 à 25-tal minuten onder aluminiumfolie in een voorverwarmde oven van 170°C plaatsen. Als het vlees gaar is, werk je nog de saus af zoals hierboven beschreven en doe je het vlees met de jus die er uit kwam in de pan. Lukt ook prima!


Laat zeker eens weten wat je er van vindt! Het lijkt soms wat ingewikkeld, maar je zal zien...eens je een routine vindt in dergelijke gerechten klaarmaken, zal het al maar vlotter gaan.


Succes en vooral...smakelijk en geniet!





252 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page