top of page

Hout waar klein en groot van houdt

Bijgewerkt op: 20 aug. 2020

Toen wij anno 2013 ons huis kochten, kreeg alles een vaste plaats, zorgde ik er voor dat er in alle kasten zeker nog 30% ruimte over was, hadden álle doorzichtige opbergboxen een getypt labeltje én belandde alles diezelfde dag nog na gebruik opnieuw op de juiste plaats.

Anno 2018...ouders geworden van Lisette, 2 jaar én een tweede prinses op komst...


Een living vol loopfietsjes, speelgoedmandjes, ...


Uitpuilende kasten...


Onvolledige setjes speelgoed...


Door het bos de bomen niet meer zien...

Herkenbaar voor veel mama’s denk ik?

Ik werd er echt helemaal gek van. Daar waar wij net kozen voor een interieur met kleuren die rust uitstralen, werd die sfeer in de twee jaar dat we ouders waren, bedolven door schreeuwerige kleuren.

Ik had mezelf ook altijd voorgenomen om géén speelgoed in de woonkamer te zetten, maar besefte al gauw dat dit nét de plaats is waar er gespeeld wordt.

Je krijgt ook heel wat speelgoed cadeau op de babyborrel, bij bezoek, feestjes, ... Wij kochten eerlijk gezegd zelf écht niet zo heel veel, maar de kasten die we voorzien hadden voor speelgoed zaten overvol en ik was áltijd aan het opruimen.

Tijd voor een ommekeer dus.

Toen Madeleine geboren werd, kozen we er bewust voor om zelf enkel nog houten speelgoed in huis te halen omdat het veel duurzamer is en veel meer rust uitstraalt, niet alleen voor ons als ouders, maar ook voor de kinderen.

We willen liever dat onze kindjes enkele mooie, duurzame stukken speelgoed hebben dan een overaanbod aan plastiek speelgoed dat meestal heel snel kapot gaat, geen veilig materiaal is en eigenlijk ook niet gezond in mijn ogen om er me te spelen. Soms ruik je het plastiek al als je de verpakking nog maar opent...

Ook oma en opa, tantes en nonkels weten...liefst houten speelgoed (met enkele uitzonderingen zoals Duplo of Lego, Smartmax, ...)

Een groot pakket met plastiek etenswaren in felle kleuren ziet er fantastisch uit voor de kinderen als ze het krijgen maar eerlijk...de ervaringen bij ons thuis deden ons inzien dat er vooral veel rondgegooid werd, maar weinig mee werd gespeeld omdat er gewoon té veel van was.

Hebben we al het plastiek speelgoed weggegooid? Neen hoor. Gadgets of kleine speelgoedjes die je ergens krijgt, steek ik meestal direct weg. Als we met de auto op reis gaan, pak ik voor de heen- en terugreis die dingetjes in en kunnen ze in de auto af en toe een cadeautje open maken. Werkt écht!

Het grootste deel van het plastiek speelgoed verhuisden we wel naar het tuinhuis. We kregen onder andere een plastiek keukentje op de babyborrel en dat staat netjes in het speelhuisje in de tuin, net zoals de plastiek potjes, etenswaren, ... Op die manier kunnen ze ook buiten in hun keukentje spelen én daar mag dat met water, zand, gras, aarde... Ze doen niets liever. Is iets helemaal vuil of kapot? Dan doen we het weg. Lisette is vier jaar en begrijpt het echt al goed: mama, dat is plastiek...dat mag in de bak voor buiten hé...

Een houten keukentje hadden we al, dus beetje bij beetje vulden we het aan met leuke houten spulletjes. En eerlijk? De meisjes kunnen zich er echt héél wat langer mee bezig houden. Ze spelen bewuster met wat ze hebben, voeren hele dialogen over wat ze aan het klaarmaken zijn en ze hebben zo elk hun eigen spulletjes waaraan ze heel erg gehecht zijn.

Van de Sint kregen ze in december onder andere de houten kassa van Kid's Concept. Die vinden ze fantastisch. De Sint heeft er vooral op gelet dat er twee betaalkaartjes bij waren want dat is hier wel vaker een probleem de laatste tijd... Maar ze vinden dit echt fantastisch. Ze doen niets liever dan er op tokkelen en elkaar betalen. Ze kregen ook een verjaardagstaart met kaarsjes en een ijsjeskraam, met de allerschattigste hoorntjes waar je alleen maar zin van krijgt in een écht ijsje. Zo kunnen ze echt winkeltje spelen.

Onze laatste aanwinsten zijn onder andere het theesetje, de koffiemachine en de mixer van Kid’s Concept. De paasklokken zetten dit netjes in onze tuin en de kinderen zijn er al uren mee bezig geweest.

Het leuke is dat ze allerlei handelingen van ons kunnen nadoen. Bij de theeset hebben ze kopjes om op bordjes zetten, theezakjes om te verdelen, schijfjes citroen, een leuk theekannetje en zo kunnen ze op hun dienblad lekkere kopjes thee aan mama en papa serveren... Écht een prachtige speelset.

Bij de koffiemachine kunnen ze dan weer een pad in het toestelletje doen, een kannetje of kopje eronder plaatsen, melk bijdoen, ...

Wij kunnen hier thuis dus een écht koffie- en theehuisje beginnen.

Aangezien ik zelf heel graag in de keuken bezig ben en hen graag bij alles betrek, vond ik ook de mixer een leuke meerwaarde in hun keukentje. Hét favoriete onderdeel bij deze set is het eitje. Daarvan kan je namelijk het eigeel “overgieten” van de ene naar de andere schaal. Zálig om te zien, vooral omdat dit iets is dat Lisette bij het bakken ook heel graag zelf doet. Op deze manier kan ze goed oefenen.

Maar het allerleukste aan deze setjes? Wij die kunnen luisteren naar hun conversaties tijdens het thee of koffie zetten, taart bakken, winkeltje spelen... Dit doet ons stiekem glimlachen, naar elkaar kijken en beseffen dat ze écht samen aan het spelen zijn... en dat de bakken plastiek speelgoed daar goed staan in het tuinhuis.

Het houten speelgoed van Kid’s Concept kan je vinden bij webshop Kids with Flair. Deze jonge ondernemers hebben zelf twee kleine kindjes en weten dus als geen ander met welk duurzaam speelgoed je je kleine kapoentjes een plezier mee kan doen. Op hun webshop vind je dan ook een wel doordacht aanbod aan speelgoed, knutselmateriaal, babyspullen, ... én ze brengen ook graag het verhaal achter de merkjes waarmee ze samen werken. En laat dat nu nét iets zijn waar wij heel blij van worden.


Je kan mijn verhaal ook terugvinden op de website van Kids With Flair via deze link

Het theesetje mochten we voor hen uittesten, waarvoor onze grote dank.

Klik zeker eens door naar de ervaringen van andere mama's én naar hun prachtige webshop vol degelijk, duurzaam speelgoed, leuke babyspullen en fantastisch knutselmateriaal!

Je vindt er zeker en vast iets waar jullie kapoentjes van zullen houden!


123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page