top of page
Foto van schrijvermaisonmadelise

Feestelijke dessertglaasjes


Een zelfgemaakte bûche hoort er voor ons tijdens de feestdagen of januarimaand altijd bij.

Al hoor ik vaak van mensen die er zich niet zelf aan durven wagen. Voor mij is dat pure nostalgie en word ik meteen terug gekatapulteerd naar de taartjes bij mijn grootouders op de boerderij.

Met echt goeie creme au beurre van hun eigen boter. Voor dit receptje ging ik dan ook naar Zuivelhoeve Dendauw in Sint-Eloois-Winkel om met hun hoevemelk, -boter en eitjes van eigen kippen aan de slag te gaan.

Hierbij combineer ik nog appeltjes van Fruithoeve Beurtegoed eveneens in Sint-Eloois-Winkel en Elixir de Roulers van Likeurstokerij Vyncke-Daels uit Roeselare. Opnieuw 100% West-Vlaams dus.

Om dit heerlijk dessertje wat toegankelijker te maken, serveer ik het hier in glaasjes. Minder “geknutsel” om het te maken dus geen nood als je niet zo handig bent om een taart te decoreren en…als gasten een dessertje in een glaasje krijgen, zijn ze sneller geneigd het helemaal op te eten.

Zo heb je geen koelkast vol restjes taart zitten na een etentje of een feestje.

Dit dessertje kan je ook helemaal vooraf klaarmaken. Geen stress op het moment zelf want jij weet dat jouw dessertje al helemaal klaar in de koelkast zit.


Een bûche bestaat uit verschillende laagjes biscuitgebak, met daartussen crème of slagroom en fruit indien gewenst. Ook bij deze glaasjes werk ik in verschillende laagjes. Elk laagje afzonderlijk maak je vooraf klaar en dan hoef je enkel nog de glaasjes te vullen de dag zelf.


Hieronder zie je de verschillende stapjes. Het lijkt misschien veel werk, maar dat is het echt niet. Zie tips onderaan het recept.



Voor 10 dessertjes zijn dit de ingrediënten:

4 eieren

125 g + 4 el kristalsuiker

1 zakje vanillesuiker

125 g patisseriebloem

300g hoeveboter

4 appels

1 eetlepel vloeibare honing

80 g amandelschilfers

200 g bloemsuiker

250 ml melk

2 dl water

Optioneel: 5 cl Elixir de Roulers (of ietsje meer indien je het sterker wenst)

Optioneel: wat chocolade decoratie en eetbare glitter om af te werken


Hieronder vind je alle stapjes met de ingrediënten apart bij elke stap.


Biscuit:

4 eieren - 125 g kristalsuiker - 1 zakje vanillesuiker - 125 g patisseriebloem - klontje boter


Verwarm de oven voor op 175°C. Beboter een springvorm van ongeveer 24 cm diameter.

Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker 10 minuten in de keukenrobot (of met de mixer) tot je een bleek en luchtig mengsel bekomt. Zeef de bloem boven het eimengsel en spatel voorzichtig door het eimengsel. Doe het mengsel in de springvorm en bak 35 minuten in de oven.

Laat de biscuit na het bakken 5 minuten in de vorm afkoelen, haal daarna uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.


Gebakken appeltjes:

4 appels, geschild en in fijne partjes gesneden – 1 eetlepel vloeibare honing – klontje hoeveboter


Smelt het klontje boter in een pan en bak er de appelschijfjes in. Wanneer ze verkleuren, verdeel er dan de honing over en laat verder karamelliseren tot ze goudbruin en gaar zijn.

Laat afkoelen.


Gekarameliseerde amandelschilfers:

80g amandelschilfers – 2 eetlepels kristalsuiker


Zet een antikleefpan op het vuur met de amandelschilfers en roer voortdurend met een spatel. Wanneer de schilfers lichtbruin kleuren, verdeel je er de suiker over. Pas op want dit gaat plots heel snel! Blijf roeren met de spatel zodat de schilfers niet verbranden en laat karamelliseren tot goudbruin. Haal de pan dan van het vuur en stort onmiddellijk op een bord om af te koelen en uit te harden. Bewaar in een luchtledige bokaal als je deze vooraf maakt, zodat ze krokant blijven.


Botercrème:

250g hoeveboter op kamertemperatuur – 200g bloemsuiker – 250 ml melk op kamertemperatuur


Dit is handigst in een keukenrobot: doe de hoeveboter in stukjes in de mengkom en zeef de bloemsuiker erop. Klop enkele minuten tot een glad botermengsel. (Zet de kom eventueel een minuutje in een bodem warm water om de boter zachter te maken.)

Voeg vervolgens al kloppend de melk beetje bij beetje toe om de boter tot een mooie crème te maken. Lijkt het geheel te schiften, plaats de mengbeker dan opnieuw een minuutje in een bodempje warm water en klop verder. Doe in een spuitzak om handig te kunnen werken bij het vullen van de glaasjes.


Trempeersiroopje:

Hiermee zorg je dat je biscuit niet uitdroogt én je kan er ook een extra smaakje aan toevoegen. Ik koos hierbij voor Elixir de Roulers, een heerlijk lokale likeur die meteen een extra feestelijke toets aan je dessertje geeft.


2 dl water – 2 el kristalsuiker – 5 cl Elixir de Roulers (of ietsje meer indien je het sterker wenst)


Zet een kommetje met het water en de suiker op het vuur en breng al roerend aan de kook. Laat één minuutje doorkoken tot de suiker opgelost is. Laat afkoelen en voeg vervolgens de Elixir de Roulers toe.

Voor de kinderdessertjes of mensen die geen alcohol wensen, laat je de Elixir gewoon weg en gebruik je de suikersiroop.

Glaasjes vullen

Snijd de biscuit in plakken van 1cm en verdeel in stukken die in je glaasjes zullen passen. (Dit kan ook door rondjes met je glaasje uit te steken)

Leg een plakje biscuit op de bodem van elk glaasje.

Bestrijk met de trempeersiroop.

Spuit een fijn laagje crème op de biscuit.

Beleg met enkele gebakken appelschijfjes.

Herhaal nu alles nog een keer en eindig met een laagje botercrème.

Verbrokkel de gekarameliseerde amandelschilfers over de glaasjes en werk eventueel af met wat extra decoratie van chocolade indien gewenst.

Haal de glaasjes voor het serveren al een uurtje voordien uit de koelkast. Zo zal de crème lekker smeuïg zijn en dat is ideaal.

Leuk extraatje: verras je gasten met een klein glaasje Elixir de Roulers bij dit dessertje voor wie dit wenst. Heerlijk!


Tips:

  • Bij dit dessertje kan je dit al één of twee dagen voordien doen: biscuit – appeltjes - amandelschilfers. Het biscuitbeslag maken is 10 minuutjes werk en tijdens het bakken in de oven kan je de appeltjes bakken en de amandelschilfers karameliseren. In een klein uurtje ben je met deze stapjes dus zeker klaar.

    Het moment dat je de glaasjes wil vullen, maak je nog de crème en het trempeersiroopje. De botercrème heeft namelijk de perfecte structuur om met de spuitzak te werken als die vers gemaakt is. Het maken van de crème en het trempeersiroopje is een kwartiertje werk.

    Dan is het enkel nog vullen en kan jij je dessertje al in de koelkast schuiven om zonder stress op jouw etentje of feestje te genieten.

  • Voor de afwerking vraag ik altijd aan onze bakker of ik bij hen wat chocoladedecoratie kan kopen. Zij hebben vaak heel wat leuke dingen om hun taartjes te versieren, die je als particulier in de winkel niet kan vinden. Je kan ook altijd eens navragen bij een chocolatier in de buurt. Een mooie praline, stukje studentenhaver of verbrokkelde meringue op je glaasje geeft ook altijd een leuk resultaat.

  • Eetbare glitter koop ik van Mill & Mortar via Smekk uit Wielsbeke (fysieke winkel én webshop) Dit is een klein potje, kost €8,10 maar kan je ongelofelijk lang mee weg en geeft meteen een feestelijke toets aan je hapjes of dessertjes.

    Link: https://www.smekk.be/product/gouden-glanspoeder-10g/

  • Ben je geen fan van botercrème, dan kan je deze glaasjes zeker ook maken met slagroom of een mascarponecrème in plaats van de botercrème. Alle andere stapjes kan je gewoon overnemen.


Maken jullie dit klaar? Aarzel dan zeker niet om eens een fotootje van het resultaat te delen op Instagram en @maison_madelise te taggen. Heel benieuwd naar jullie creaties.


Voor mijn ingrediënten ging ik met de meisjes dus langs bij Zuivelhoeve Dendauw. Als kleindochter van landbouwers vind ik het heerlijk om met mijn eigen kinderen even terug naar de bron te gaan, zodat ze zien waar de producten die wij dagdagelijks gebruiken, vandaan komen. 


Als kind heb ik uren op de boerderij rondgelopen en gespeeld... De koeien mee helpen oversteken, mee met de tractor, mee het veld op om aardappelen te planten (of een poging tot 😅), in de stallen lopen, ... Wat mij vooral bij blijft is - toen al foodie 😉 - met een kopje naar de afroommachine lopen om verse melk te drinken. Die was nog warm en echt...er hier over schrijven doet me die bijna opnieuw proeven.

Of 's morgens vroeg in onze pyjama mee met oma in de boterkelder om boter in pakjes te doen en midden in de nacht mijn bed uit om mee te kijken als er een kalfje geboren werd... In de vakanties kon dat wel eens.


Hoewel ik hier nog vaak herinneringen over ophaal en erover babbel met onze eigen kinderen, besef ik ook dat zij dit nooit op deze manier zullen meemaken. We kunnen dan wel zeggen dat melk van de koeien komt, het met eigen ogen zien is toch nog iets helemaal anders. Dus trokken wij samen de boerderij op om te zien waar de producten uit haar hoevewinkel vandaag komen. Kakelverse eitjes en heerlijke verse melk die zij dan verwerken tot de lekkerste producten. 

Vooral Madeleine was gefascineerd door de koeien die zelf de automaat binnenliepen om gemolken te worden, Lisette was eerder bang om zo dicht bij "die grote beesten" te staan. Zo zie je maar hoe waardevol dit is om hier eens wat tijd aan te spenderen. Wat ik door mijn kindertijd als vanzelfsprekend ervaar, is voor de meisjes toch eerder ver van hun bed. Een lesje voor mezelf dus om dit misschien nog wat meer te doen.


Ook als juf merk ik dat kinderen niet altijd meer weten waar onze producten vandaan komen. Ook boerderijbezoeken met de klas vind ik dus heel waardevol.

Na ons bezoek gingen wij thuis aan de slag met al het lekkers dat we hier meebrachten en dit resulteerde dus in dit heerlijke dessertje.


Genieten jullie mee van ons bezoekje?


Willen jullie zelf ook graag rechtstreeks bij producenten langs om al dat lekkers te kopen? Check dan zeker eens de website van 100% West-Vlaams voor alle adresjes in jouw buurt.



25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

SUMMER CAKE

Comentarios


bottom of page